Artrose

Tussen onze botten zitten dunne gewrichtskussens, kraakbeen genaamd. Kraakbeen zit vooral aan de uiteinde van onze botten. De belangrijkste functie van kraakbeen is het verminderen van de wrijving tussen onze bewegende gewrichten. Denk hierbij aan onze knieën, heup, elleboog en vingers. Daarnaast vangt het kraakbeen de schokken op in het gewricht en laat het gewricht soepel bewegen. Het kraakbeen van de gewrichten wordt bij artrose aangetast. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en de kwaliteit wordt slechter. Het kan zelfs zo zijn dat het kraakbeen volledig verdwijnt. Het onderliggende botweefsel raakt dan beschadigd of kan zelfs vervormen. Artrose is een chronische aandoening. Wanneer u artrose heeft, zult u dit altijd blijven houden.

Zodra het kraakbeen tussen de gewrichten is aangetast, zal er pijn gaan ontstaan. Het dunne gewrichtskussen is immers weg. Er is hierdoor geen kussentje meer tussen de twee botten die schokken kan opvangen. Het gewricht gaat ook stijver aanvoelen, doordat het minder soepel kan bewegen. Wanneer u langere tijd in één houding heeft gezeten of bij het opstaan uit bed zult u bijvoorbeeld deze stijfheid merken. Ook kan het gewricht gaan kraken. Maar gelukkig kraken gezonde gewrichten ook regelmatig. Dit kraken is dus niet persé een teken van artrose.

Artrose wordt vaak gezien als ‘ouderdom’ ziekte, maar dit is niet altijd het geval. Artrose kan ook bij jonge mensen ontstaan. Dit ten gevolge van een operatie, of bij lichamelijk zwaar werk, maar ook bij het intensief uitoefenen van een sport waarbij een gewricht vaak wordt (over)belast. Overgewicht is zeker ook een risicofactor voor het ontwikkelen van artrose. Artrose kan dus ook op jonge leeftijd opspelen. Het meest komt het toch voor bij mensen met een wat hogere leeftijd. De ouderdomsslijtage.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen bij artrose? Bij artrose wordt bewegen moeilijker en pijnlijk. Hierdoor zijn we geneigd om minder te bewegen, terwijl dat nu juist zo belangrijk is. Het opbouwen van de spierkracht rondom het gewricht helpt om de pijn te verminderen. Sterke spieren zorgen ervoor dat de schokken van het gewricht opgevangen worden. Hierdoor komt er minder overbelasting op het gewricht en het kraakbeen. Ook balans, coördinatie en uw houding zal worden meegenomen in het behandeltraject, zodat de belasting op het gewricht wordt verminderd en daarmee de pijn afneemt. In onze eigen oefenzaal zal uw fysiotherapeut met u aan het werk gaan. Ook krijgt u oefeningen mee om zelf thuis aan de slag te gaan.

Momenteel zijn we nog niet aangesloten bij een artrose netwerk. Wij behandelen geregeld cliënten met artrose en zijn dus prima in staat om u te helpen bij artrose-klachten.

Bij artrose aan uw knie of heup worden maximaal 12 behandelingen vergoed vanuit uw zorgverzekering. Ook als u niet aanvullend verzekerd bent.  

Klik hier
1
Klik hier voor een afspraak
Welkom op de whatsapp van Fysiotherapie Zwaag. Type voor het maken van een afspraak uw naam in de klacht waarvoor uw een afspraak wil maken. We nemen daarna spoedig contact met u op.

Met vriendelijke groet, Richard en Frank, Fysiotherapie Zwaag.